Avfallshantering

Att du sorterar ditt avfall betyder att du gör någonting konkret för miljön. Det betyder också att vi får lägre kostnader för avfallshantering, vilket har påverkan på din hyra.

Här kan du läsa om hur du sorterar olika typer av avfall - källsorteringsguide. Här finner du mer information om avfallshantering från Stenungsunds kommun

Matavfall

Man kan sortera ut sitt matavfall i alla våra bostadsområden. Matavfallet körs till rötning och blir biogasbränsle som man kan köra stadsbussar och bilar med. Detta minskar radikalt utsläppet från bensin och diesel.

Det är viktigt att sortera rätt. Det räcker med att en påse blandat hushållsavfall, har slängts fel för att ett helt lass inte ska kunna användas! 

Förpackningar och tidningar

Förpackningar, behållare och tidningar lämnar du till återvinningsstation, som finns i närheten av alla våra bostadsområden. Det innebär en stor miljövinst, eftersom allt material kan bli till nya förpackningar.

Farligt avfall

Det kan vara glödlampor, batterier, målarfärg, starka rengöringsmedel och elektronikprylar. I en del av våra bostadsområden kan du i miljöhus eller boxar lämna exempelvis batterier och glödlampor. Har du inget miljöhus där du bor är det på Återvinningscentralen "Kläpp" du lämnar ditt farliga avfall.

Skrot, elektronik och gamla vitvaror

På Kläpp kan du också bli av med skrot och större elektronikapparater, som TV-apparater och diskmaskiner. Dessa skickas till återvinning och återanvändning.

Grovsopor

Tänk på att du inte ställer ut grovsopor i trapphus eller källargångar, där det kostar både tid och pengar för oss att forsla bort dem. Grovavfall skall köras till återvinningscentralen.

Trädgårdsavfall

Kanske bor du i en lägenhet med uteplats och har ansvar för att klippa häck, buskar och gräs själv? Därför finns kompostplatser i de områden där vi har marklägenheter, som Älvhem, Smeden och Keplers Gård/Kolningsberget.