Brandskydd

I vårt förebyggande brandskyddsarbete ingår att vi ser över våra trapphus under våra veckovisa ronderingar. Vi kontrollerar att det inte finns skräp eller annat som stör utrymning och kan orsaka brand. I garagen finns rökluckor. De besiktigas årligen.

Brandvarnare - en billig livförsäkring

Vi har installerat brandvarnare i alla lägenheter. Den finns i lägenheten när du flyttar in och får inte tas med när du flyttar. Finns det inte någon brandvarnare i lägenheten när du flyttar in, kontakta oss så att du får en installerad! Ungefär en månad innan batteriet tar slut ger brandvarnaren ifrån sig korta ljudstötar. Brandvarnaren fungerar som vanligt då, men byt batteri snarast.

De flesta bränder i bostäder börjar i köket. Ha därför en brandvarnare i närmaste rum intill köket för att få så tidig varning som möjligt, om det börjar brinna i köket. Ha även brandvarnare i eller intill sovrum för att kunna höra larmsignalen på natten när du sover.

 

Så här sköter du brandvarnaren

  • Prova den regelbundet, förslagsvis en gång i månaden
  • Rengör den regelbundet med en lätt fuktad trasa eller genom att dammsuga den
  • Byt batteri så snart det behövs

 

Brandsäker hemma

Lämna aldrig ljus obevakade. Använd ljusstakar i obrännbart material. Placera ljusstaken på säkert avstånd från brännbart material. Ställ aldrig levande ljus, blommor och liknande på tv, stereo m.m.

Om olyckan är framme, släck med vatten eller brandsläckare.

Dra alltid ur kontakten direkt när du använt exempelvis strykjärn, kaffebryggare eller brödrost

Stäng av TVn med strömbrytaren - inte bara med fjärrkontrollen.

Låt inte tvätt- eller diskmaskinen vara igång när du går och lägger dig eller går hemifrån.

Rengör torktumlarens luddfilter efter varje användning. Om olyckan är framme: Dra ur kontakten eller stäng av apparaten med strömbrytaren

Ha alltid ett lock för att kväva elden till hands när du lagar mat på spisen. Använd aldrig vatten på brinnande fett eller olja!

Rengör regelbundet filtret till köksfläkten.

Om du har förråd på vinden eller i källaren får du av brandsäker-hetsskäl inte förvara brandfarliga ämnen eller dra in egen el där.