Lägenhetsunderhåll

Bildtext saknas

Du bestämmer

 

Hos Stenungsundshem är det du som hyresgäst som själv bestämmer när din lägenhet exempelvis ska tapetseras eller få nya köksluckor. Det kallas hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll, eller ”HLU”. Systemet är framtaget och förhandlat samarbete med Hyresgästföreningen. 

 

Vad innebär systemet?

Kort sagt innebär det att det finns en plan för vad och när något ska renoveras eller bytas ut i din lägenhet. Mot en avgift kan du få underhåll utfört tidigare än planerat, så kallat tidigarelagt underhåll. Du kan också välja att avstå från underhåll om du är nöjd med din bostad. I så fall får du en summa pengar tillbaka på hyran med årets sista hyresavi. Det är alltså du själv som väljer.

 

Hur ser underhållsintervallerna ut?

Målning och tapetsering vart 12:e år
Byte av golv i kök vart 20:e år
Byte av övriga golv vart 30:e år
Parkettslipning vart 20:e år
Byte av skåpsluckor i kök vart 20:e år

 

Det viktigt att veta att badrum inte ingår i HLU-överenskommelsen. Har ditt badrum väv på väggen kan du dock beställa målning av den.

 

Så beställer du underhåll och tillval

För beställning av hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll (HLU) loggar du in på hemsidans Mina sidor, under fliken ”Kontrakt” hittar du butiken. Väl inne i butiken gör du dina beställningar. Där kan du se hur lång tid det är till nästa underhållsåtgärd i de olika rummen i din lägenhet, om det faller ut en rabatt och storleken på den. Du kan också kontakta oss, så kan vi hjälpa dig att göra beställningen, antingen över telefon eller genom att vi bokar en tid och att du besöker oss på huvudkontoret.

Du kan beställa underhåll enligt HLU en gång per år via Mina sidor. Vill du göra ytterligare en beställning under samma år måste du meddela detta till oss – detta för att underlätta för samordningen av entreprenörernas jobb.

OBS! På grund av ett ansträngt ekonomiskt läge med såväl ökade räntor som högre kostnader så behöver vi framåt prioritera underhåll och andra nödvändiga åtgärder. Därför har vi tillfälligt pausat möjligheten att beställa tillval för 2024.

 

Vad kostar underhåll?

Kostnaden för en tidigareläggning av underhållet beror på hur lång livslängd det du vill ha åtgärdat beräknas ha kvar.

Exempel: Du kanske vill tapetsera om i vardagsrummet fast det egentligen inte ska göras förrän om tre år. Du kan då beställa tapetsering och för det betala tre tolftedelar (intervall, tapetsering = 12 år) av kostnaden.

 

Vad kostar tillval?

OBS! På grund av ett ansträngt ekonomiskt läge med såväl ökade räntor som högre kostnader så behöver vi framåt prioritera underhåll och andra nödvändiga åtgärder. Därför har vi tillfälligt pausat möjligheten att beställa tillval för 2024.

Längst ner på sidan kan du läsa mer om vad du kan beställa för tillval och vad det kommer att kosta dig.

 

Rabatt om du avstår från underhåll

Om du väljer att vänta, eller helt avstår från underhåll utgår en rabatt på din hyra. Hyresrabatten får du automatiskt och den utgår så länge du avstår från det underhåll du har rätt till. Rabatten dras från din hyra i samband med januari månads hyresavisering.

Hur rabatten ser ut för just dig hittar du under Mina sidor på ikonen ”underhållsbeställning”. Hur mycket rabatt du får beror på hur många av årets månader du bott i din nuvarande lägenhet och förutsätter också att du har ett gällande kontrakt.

Exempel: Du har bott i din lägenhet sedan den 1 juli. När du flyttade in var det dags att tapetsera hallen, men du tycker att tapeterna är ok och vill vänta. Du får då en hyresrabatt som är: 4380 kr (kostnad för att tapetsera hall) delat med 12 intervall, tapetsering = 12 år) = 365. Du har bott i lägenheten ett halvår, det vill säga 365/2=182.50.

 

Fixa själv i lägenheten

Du får naturligtvis själv måla och tapetsera men förutsättningen är att du kan göra det på ett ”fackmannamässigt” sätt. Väljer du extrema mönster och färger kan du få betala att tapetsera eller måla om den dag du flyttar.

 

Fackmannamässigt

”Fackmannamässigt” innebär att arbetet eller tjänsten utförs på ett professionellt och kvalificerat sätt av en person som är kunnig inom det specifika området. Det innebär att personen har den nödvändiga kompetensen, utbildningen och erfarenheten för att utföra arbetet på ett säkert och effektivt sätt, med hänsyn till branschstandarder och eventuella lagar och regler. När ett arbete utförs fackmannamässigt kan man förvänta sig att det görs med noggrannhet, precision och med hänsyn till bästa praxis inom det aktuella området. Att utföra arbete fackmannamässigt är viktigt för att säkerställa kvaliteten och säkerheten i våra lägenheter.

 

Beställningslista för tillval 2024

OBS! På grund av ett ansträngt ekonomiskt läge med såväl ökade räntor som högre kostnader så behöver vi framåt prioritera underhåll och andra nödvändiga åtgärder. Därför har vi tillfälligt pausat möjligheten att beställa tillval för 2024.

Kök

Objekt Storlek (cm) Varumärke Månadsavgift (kr/mån)
Spis med keramikhäll och varmluftsugn 60 Electrolux 35
Spis med keramikhäll och varmluftsugn 70 Electrolux 45
Spis med induktionshäll och varmluftsugn - - 65
Bänkbelysning inklusive jordat uttag - - 15
Diskmaskin 60 Cylinda 90
Diskmaskin (smal) 45 Cylinda 70
Förberedelse för diskmaskin, el - - 10
Förberedelse för diskmaskin, VA - - 20
Tillägg för rostfri köksprodukt (per st) - - 10

 

Bad & tvätt

Objekt Storlek (cm) Varumärke Månadsavgift (kr/mån)
Tvättmaskin 60 - 95
Tvättmaskin toppmatad smal 40 - 80
Torktumlare 60 - 95
Förberedelse tvättmaskin, el - - 10
Förberedelse tvättmaskin, VA - - 20
Förberedelse torktumlare, el - - 10
Duschvägg, fast med draperistång (ej draperi) - - 50
Duschdörrar i hörn - - 80
Termostatblandare ( isf tvågreppsblandare) - - 20
Badrumsskåp inklusive belysning - - 30
Extra badrumsskåp (extra väggskåp i badrum) - - 25
Kommod (alltid inkl nytt handfat) - - 25
Väggvattenutkastare (kallvatten)* - - 30

 

* Endast i markplan, genom yttervägg i badrum

 

Övrigt

Objekt Storlek (cm) Varumärke Månadsavgift (kr/mån)
Garderob (vit) 60 cm bred Marbodal (el likvärdig) 40
Säkerhetsskåp (mått ung. 31 x 44 x 44 cm) **  - - 50
Säkerhetsdörr S33 (stålkarm klass 3, lås, tittöga) - - 110
Säkerhetsdörr Y33 loftgångsdörr(stålkarm klass 3, lås, tittöga) - - 140
Extra jordat eluttag inklusive max 5m kabel  - - 10
Värmepump, luft-luft (endast för lgh med kallhyra) - - 300

 

** Krävs att det finns klädkammare

 

Golv

Objekt Golvyta (kvm) multipliceras med pris
Parkett trestavig lackad ek*** 50 kr/kvm per år
Vinylklick**** 50 kr/kvm per år

 

*** Ej i kök eller badrum
**** Ej i badrum

 

Du beställer tillval under Mina sidor. Du kan också kontakta oss, så kan vi hjälpa dig att göra beställningen, antingen över telefon eller genom att vi bokar en tid och att du besöker oss på huvudkontoret.