Lägenheten

Bildtext saknas

Att vårda ditt hem är inte bara en fråga om trivsel, det kan också bidra till att förlänga livslängden på dess ytor och installationer. Från att vårda ditt linoleumgolv till att vara uppmärksam på fukt i badrummet, här är några grundläggande råd för att bevara ditt boende i toppskick.

 

Golv och väggar

För att behålla ditt miljövänliga linoleumgolv lika fint hela tiden, läs dessa Skötselråd för linoleumgolv. Har du parkettgolv, använd så lite vatten som möjligt vid våttorkning. Placera inga blomkrukor direkt på golvet.

Hyllor och liknande i lägenheten som du själv monterat, måste du ta bort när du flyttar. Plugghål och eventuella skador ska du laga innan du flyttar.

 

Badrum/duschrum

I badrummet får du inte borra några hål eftersom kakel/väggplastmattor eller målad väv utgör en fuktspärr. Skadas fuktspärren ruttnar väggen bakom och stora skador kan uppkomma. Duschskärmar och liknande måste godkännas av oss före montering.

 

Proppar och säkringar

Ha alltid proppar i reserv hemma. Går en propp i lägenhetens elskåp byter du själv.

 

Kontrollera ventilationen själv

Vill du kontrollera att ventilationen är bra - håll en bit hushållspapper mot utsugningsventilen. Sugs det fast är ventilationen bra. Tänk på att tilluftsventilerna vid eller i fönstren måste vara öppna.

 

Frisk luft i köket

Använd borste eller trasa för rengöring runt ventilen. Finns det spisfläkt ska den användas vid all matlagning. Filtret bör diskas en gång i månaden. Öppna gärna ett fönster i ett annat rum en liten stund, för bättre luftgenomströmning.

 

Värme

Många tror att värmen sätts på vid ett visst datum, men så är det inte. Idag sätts värmen på automatiskt så fort det blir kallt ute. Ju kallare det blir, desto varmare vatten skickas ut till elementen. På elementet sitter en termostat som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner av att det är 21°C i rummet, stänger den av vattenflödet igenom elementet. Därför kan elementet vara kallt trots att det är minusgrader ute. Skulle temperaturen sjunka öppnar termostaten vattenflödet till elementet igen. Samma princip gäller även för elradiatorer.

 

Fuktskada

Kontakta oss snarast om du misstänker fuktskada eller skador på våtrumstapet eller våtrumsmatta. Anmäl också misstänkta fuktskador vid ditt diskbänksskåp. Ha extra noggrann koll om du har diskmaskin.

 

Avlopp

Du får inte spola ner bomull, tops, tamponger eller liknande i wc. Det enda papper som får spolas ner är toalettpapper. Vad gäller köket  - tänk på att matolja kan sätta igen avloppsrören!  Häll aldrig lösningsmedel, färg eller farligt avfall i avloppet.

 

Fixa själv i lägenheten

Du får själv måla och tapetsera om du kan göra det på ett fackmannamässigt sätt. Väljer du extrema mönster och färger kan du få betala omtapetsering/ommålning när du flyttar. Ett annat smidigt sätt att göra om i lägenheten är att välja tillval. titta här på vilka tillval du kan beställa och vad det kostar. Du kan även utnyttja din rätt till underhåll av lägenheten (HLU) med jämna tidsintervall, titta här på vilket underhåll du kan beställa och vad det kostar.

Läs mer om vad som gäller för lägenhetsunderhåll här.

 

Maskininstallationer

Fråga alltid oss innan du skaffar diskmaskin, tvättmaskin eller andra större hushållsmaskiner. Maskinerna måste installeras av fackman.

 

Balkonger

Skaka inte mattor från fönster eller balkonger. Om du har blomlådor, sätt dem på balkongens insida. Var aktsam när du vattnar och städar så att inte vatten eller smuts kommer ner på grannens balkong.

 

Skadedjur

Om man håller rent och torrt är risken att drabbas mindre.
Ring Anticimex snarast om du upptäcker skadedjur.
Telefonnummer: 075-245 10 00. 

 

Lugn och ro

Mellan 23.00 och 06.00 ska det vara särskilt tyst i huset. Undvik störande ljud även på dagar och kvällar.  vad gäller musik/tv-ljud är grundregeln att man själv ska höra. Inte grannarna. Läs mer om störningar här.

 

Rökning

Om du röker är det viktigt att inte störa dina grannar. Därför är det självklart inte tillåtet att röka i tvättstuga, trapphus och andra gemensamma utrymmen.  Störs du av rökande grannar är det bästa att prata med personen i fråga, men känner du dig inte bekväm med det kan du alltid vända dig till oss.

 

Parabol

För parabolantenn måste du ha skriftligt tillstånd av Stenungsundshem. Paraboler får inte vara monterade på fasad, fönsterkarm eller tak. Hela parabolen skall finnas innanför balkongräcket. Om parabolantennen vållar problem måste den tas ner på din bekostnad.

  • Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att montera egen parabol utan Stenungsundshems skriftliga medgivande.  Detta finns reglerat i ditt hyresavtal med Stenungsundhem. Du hittar det på baksidan av avtalet, där det står att man inte får sätta upp antenner utomhus utan tillstånd av hyresvärden.
  • Vi ger vårt godkännande till oförstörande uppsättning på balkonger och uteplatser, förutsatt att det görs på ett professionellt sätt som inte äventyrar den allmänna säkerheten kring fastigheten. Sätter du en parabol på ett löst, men stadigt stativ och placerar detta på balkongen, men så att inte brandutrymning försvåras så brukar detta accepteras. Montage på fasaden eller balkongväggar tillåts inte eftersom det innebär att fasadens tätskikt förstörs. Parabolen får inte heller sticka ut från fasaden.
  • Om kulturnämnd, byggnadsnämnd, länsstyrelse eller någon annan myndighet anser att fastigheten ska skyddas av kulturella, estetiska eller andra skäl, godkänner vi inte någon form av parabolmontage, även om det kan göras så att det inte förstör, på en balkong eller uteplats.
  • Endast en parabol får monteras per lägenhet och parabolen ska vara justerbar från lägenheten. Du som hyresgäst ansvarar för att den underhålls väl.
  • Om du sätter upp en parabol utan tillstånd kan du tvingas montera ned den på egen bekostnad, vilket kan bli mycket dyrt.